» cabo- verde
Op de kaart van Afrika zie je ze haast nooit afgebeeld, de Cabo Verde- archipel. Ook wij zien de eilanden vanuit het vliegtuig pas helemaal op het laatst uit de oceaan opduiken, als uit het niets. Cabo Verde valt niet in stereotypen samen te vatten. Elk eiland vormt een wereld op zich, zo mooi bezongen door de mornavan Cesaria Evora, de dame van Mindelo die haar land uit de schaduw heeft gehaald. Onze dagtochten geven een idee van de natuurlijke verscheidenheid van de eilanden: van volledig platte zandvlaktes tot dorre berglandschappen en weelderig begroeide, diep ingesneden ribeiras, sommige nog met vulkaanactiviteit. Bovendien worden we aangenaam verrast door het haast ideaal samenleven van zwarten en blanken.
SANTIAGO, MET DE HOOFDSTAD PRAIA
Het grootste, meest bevolkte en ‘zwartste’ eiland, met de hoofdstad Praia, is ons eerste reisdoel. We verkennen de historische oude stad op het plateau, de levendige Mercado Municipal en de markt van Sucupira. We krijgen ook volop de gelegenheid om kennis te maken met de meer Afrikaanse muziekstijlen zoals de funana. Een uitstap brengt ons naar de bakermat van de pijnlijkste periode uit de geschiedenis van Cabo Verde: de oude hoofdstad Cidade Velha. In de 16de en 17de eeuw was dit zowat et belangrijkste centrum van de slavenhandel vanuit West-Afrika naar Noord-Amerika. We vinden er de overblijfselen van de slavenmarkt en zien welke rijkdom dit meebracht voor de vroegere havenstad. Een rondrit op het eiland Santiago biedt ons de mogelijkheid het dagelijkse leven van de Kaapverdiërs te leren kennen. Het palmenstrand van Tarrafal bezorgt ons daarbij een aangename verpozing.

FOGO: OMZWERVINGEN OP EN ROND DE VULKAAN
De vulkanische oorsprong van Cabo Verde wordt ons bijzonder duidelijk op Fogo. De nog actieve vulkaan beheerst met zijn 2.829 m het eiland volledig. Met een paar stevige dagtochten proberen we het imposante landschap zo diep mogelijk in ons op te nemen.

SAÕ VINCENTE, MET DE HAVENSTAD MINDELO
Saõ Vincente, een bijzonder dor en onherbergzaam eiland, dankt zijn rijke geschiedenis aan de natuurlijke diepzeehaven van zijn hoofdstadje Mindelo, ondertussen bekend als thuisbasis van de Kaapverdische morna- en sodade-muziek. Bij aankomst in Mindelo merken we onmiddellijk de grote Portugese erfenis in deze stad. Het is er aardig slenteren door de straatjes. De muziek nodigt ons uit in de ontelbare kleine bars. Een uitstap naar de paradijselijke lagune van Baias das Gatas, waar het jaarlijkse muziekfestival van Cabo Verde wordt georganiseerd, is één van de mogelijkheden tijdens ons verblijf op dit eiland.

SANTO ANTAÕ: STEVIGE TREKTOCHTEN DOOR DE RIBEIRAS
Met de lokale veerboot vanuit Mindelo bereiken we het meest groene eiland van de archipel: Santo Antaõ, ook het eiland van de plaatselijke rum, grogue genoemd. Vanuit onze verblijfplaats aan de winderige noordkant van het eiland ondernemen we diverse trektochten door de Ribeira da Paul, de Ribeira Grande e.a. We trekken door de woeste natuur en over grillig terrein. Al stappend ervaren we dat de sterk verschillende landschappen van Santo Antaõ tot de meest indrukwekkende ter wereld behoren


[ terug... ]Omhoog


Maak vrienden

cabo verde

  • De archipel Kaapverdië ligt midden in de Atlantische Oceaan, tussen de 500 en 850km uit de kust van Senegal in West-Afrika. Het bestaat uit 10 eilanden en diverse kleine, onbeduidende rotsen in zee. Van de 10 eilanden zijn er 9 bewoond. Er is een onderverdeling te maken qua ligging. De noordelijk gelegen, zgn. bovenwindse eilanden zijn Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal en Boavista. De zuidelijke, benedenwindse eilanden zijn Brava, Fogo, Santiago en Maio Tevens is er een onderverdeling te maken op landschappelijk vlak. De meest oostelijk gelegen eilanden zijn alle vrij vlak en kaal, terwijl de westelijke eilanden bergachtig en deels begroeid zijn. Het belangrijkste eiland is Santiago, met de hoofdstad Praia.

info São Vicente

  • Geografie Ligging São Vicente maakt deel uit van de bovenwindse eilanden, oftewel de Barlavento. Het ligt tussen de eilanden Santo Antão en São Nicolau, in het noordwestelijke deel van de archipel. Grootte De oppervlakte bedraagt ca. 227km².

kleed haar aan

santo Antao

  • santo Antao Het eiland Santo Antão is het twee na grootste eiland van de archipel Cabo Verde. Daarbij is Santo Antão één van de meest indrukwekkende eilanden met een uitgestrekt gebergte met diverse begroeide valleiën. Diverse bergen bereiken een hoogte van meer dan 1500 meter. De Topo da Coroa, de hoogste berg van het eiland, bereikt een hoogte van bijna 2000 meter. Hoewel het eiland een luchthaven heeft, is het aan te raden om vanuit São Vicente een overtocht te nemen. Deze reis duurt ongeveer een uur, maar is een belevenis op zich. De kans bestaat dat dolfijnen de reis begeleiden, een mooi gezicht! let wel op dat het op open zee er soms ruig aan toe kan gaan, een sterke maag is gewenst !

fogo

  • Fogo Aan de vorm van het eiland Fogo is duidelijk te zien dat het een vulkaaneiland is. Met een hoogte van bijna 3000 meter is de vulkaan de hoofdattractie van Fogo. De naam Fogo (Vuureiland) is te danken aan de grote vulkaanuitbarsting in 1680. De vulkaan is nog steeds actief. De laatste eruptie dateert uit 1995.

santiago

  • Geografie Ligging Santiago maakt deel uit van de benedenwindse eilanden, oftewel de Sotavento. Het ligt tussen de eilanden Maio en Fogo. Grootte De oppervlakte bedraagt ca. 991km².

boavista

  • Boavista Van alle eilanden ligt Boavista het dichste bij het vaste land van Afrika. Het landschap is zichtbaar beïnvloed door de droge passaatwind vanuit de Sahara. Goudgeel duinlandschap wordt afgewisseld met onherbergzame heuvels. De ontdekker van het eiland heeft de naam Boavista "mooie aanblik" niet voor niets gegeven. Het hoogste punt, Pico d'Estância (390m), geeft aan dat het eiland vrij vlak is. Nog 6 andere heuvels van vergelijkbare hoogten zorgen voor afwisseling in het landschap.

Sal

  • Geografie Ligging Sal maakt deel uit van de bovenwindse eilanden, oftewel de Barlavento. Sal ligt van alle eilanden het dichtst bij het Afrikaanse continent en kan landschappelijk en klimatologisch worden vergeleken met de Sahara. Sal ligt ten noorden van het eiland Boavista. Grootte Van noord naar zuid ca. 30km en van west naar oost max. 12km. De oppervlakte bedraagt ca. 216km². Landschap Zeer kaal, woestijnachtig en vlak. Het hoogste punt is de Monte Grande (406m). Er is nauwelijks begroeiing

Onofficiële over cabo verde >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>door jessy Copyright 2002-2018